RSS

Paketeringstips

Just att skicka något är inte särskilt svårt, men det ska ju komma fram helt och fint också. Här går vi igenom några exempel på saker som många skickar dagligen, och hur man enkelt kan skydda dem lite extra.

Skicka CD-skivor

CD-skiva
Erbjud att skicka CD-skivor utan fodral. Detta kan göra en märkbar skillnad på priset, särskilt vid ett större antal. Det är ofta billigare för mottagaren att köpa nya fodral, då de ofta bara kostar ett par kronor.

Lägg alla CD-skivorna i en jämn hög, och dra plastfolie runt dem så att de inte glider runt och blir repiga. Plocka sedan ut baksidorna, veckla ut kanterna försiktigt, och lägg dem i en ny hög tillsammans med häftena så jämnt som möjligt. Lägg sedan högen mellan två kartongskivor som du tejpar samman. Dra samman kanterna lite grann så att pappren inte kan glida ut och fastna i tejpen.

Skicka sedan de två "delarna" på varandra i ett vadderat kuvert.

Skicka LP-skivor

Vinylskiva
Det finns särskilda kartonger som är avsedda för vinylskivor, men de är inte så lätta att hitta i Sverige - och speciellt utformade kartonger är i allmänhet dyra här. Istället kan man skära ut sina egna kartongskivor ur stora kartonger man inte har någon nytta av.

Om skivan ligger i en "sleeve" (tunt pappersfodral) inuti omslaget, låt skivan ligga i den men lägg den utanpå omslaget istället. Detta för att skivan inte ska kunna glida runt och skada kanterna på omslaget. Finns det ett plastfodral till omslaget, använd det som vanligt.

Är det en skiva av lite mer värde, som är värd att vara extra försiktig med, vira in allt med bubbelplast. Avrunda med att lägga allt mellan de två kartongskivorna och tejpa ordentligt runtom hela.

Skicka tidningar

Tidning
Skickar man en tidning i halvdåligt skick utan något särskilt värde, räcker ofta ett vanligt vadderat kuvert. Men om det är en tidning med ett värde, bör man förhindra veck. En vanlig metod är att lägga tidningen i en plastpåse, och tejpa ett kors över den mot en kartongskiva.

Skickar man många tidningar, behöver man ingen kartongskiva. Lägger man dem buntvis i påsar och drar ett varv packtejp på varje håll om dem, kan man få riktigt kompakta högar. Om det inte väger för mycket, kan man lägga det direkt i en kartong. Gäller det många buntar, får man fylla ut med t.ex. reklampapper så att inga tidningar blir skadade om paketet t.ex. skulle tappas i marken.

En tumregel...

...är att man ska kunna tappa alla brev och paket i marken från midjehöjd utan att innehållet skadas. Det är lätt hänt även för en som jobbar med frakt att göra just detta, och därför brukar rimlig och tillräcklig paketering vara ett krav om man ska kunna få någon ersättning.