RSS

Skicka paket med Posten

Posten
Posten är det snabbaste företaget att skicka paket och brev med. De flesta försändelser kommer fram inom en arbetsdag, och man kan enkelt använda tilläggstjänster som exempelvis REK som försäkrar detta.

Förpackningar

Brev och paket som skickas med Posten kan paketeras i valfria omslag, men för breven kan man även använda deras egna förfrankerade förpackningar.

Gröna påsar för förstaklassbrev

Kuvert vadderade med ett tjockt lager av flisat papper som dämpar stötar. Finns i fyra olika storlekar, och innehållet får vara format hur som helst så länge det får plats och inte väger mer än 2 kg. Billigare än ett vanligt 1:a-klassbrev om vikten utnyttjas och tjockleken är över 3 cm, då skrymmandeavgiften ingår i priset.

Säljes styckvis hos ombud.

Vadderade kuvert och kartonger för ekonomibrev

Kuvert vadderade med bubbelplast, och platta kartonger. De två sorterna finns i två storlekar var, och får väga upp till 2 kg. Eftersom de klassas som ekonomibrev, räknas de komma fram inom tre dagar istället för en dag.

Säljes i 10-pack på nätet.

Blå kartong

Lite större kartong som får väga upp till antingen 5 kg eller 20 kg. Billigare än ett vanligt postpaket om vikten utnyttjas och måtten räcker.

Säljes styckvis hos ombud.

Boka postpaket hos ombud eller på nätet

Precis som de andra ledande fraktföretagen låter Posten en boka sina försändelser på internet. Då betalar man för paketet i förväg och skriver ut sitt eget kvitto. Men man måste inte ha någon dator eller skrivare, utan kan ta med sig ens paket till ombudet och låta dem väga, mäta, räkna ut pris och boka paketet.

Försäkring

Postpaket är försäkrade upp tilll 50 000 kronor (inrikes). Men vanliga brev är inte försäkrade, så om man vill vara riktigt säker på att de kommer fram snabbt och behandlas försiktigt, finns en tilläggstjänst som heter rekommenderat brev.

Rekommenderat brev

Rekommenderat brev, eller REK, försäkrar ett brev upp till 5000 kr. Alla rekommenderade brev ska komma fram inom en arbetsdag, och hanteras för hand hela vägen till mottagaren.

REK hamnar inte i brevlådan, utan måste hämtas ut hos ombud.

Spåra paket

Man kan hålla koll på var både postpaket och rekommenderat brev befinner sig genom att söka efter det spårningsnummer/paket-ID som står på kvittot.

Postförskott

Skickar man en vara och man vill vara säker på att få betalt samtidigt som man vill försäkra köparen om att den faktiskt får ett paket, kan man skicka både brev och paket som postförskott. Då betalar mottagaren både vara och frakt hos ombudet när den hämtar ut paketet.

För att kunna skicka paket/brev mot postförskott måste man ha ett bankgiro- eller plusgirokonto.